LetOp! mei 2020 | Welbevinden en Zorg
Zorgen en onzekerheid door stress.
Ga zelf aan de slag als volwassene.
Hoe als ouder omgaan met angst en onzekerheid bij jouw kind?
Het artikel van Gert De Kinder en Prof. Dr. Erik Franc Onzekerheid is ook een zekerheid: Hoe als ouder omgaan met de angst en onzekerheid van jouw kind ten tijde van corona? biedt degelijke achtergrondinfo over de werking van het brein bij kinderen en jongeren. Het legt uit hoe angst en de vecht-vlucht reactie van ons brein werkt. De auteurs geven ook praktische tips.
Lees meer over kwetsbare leerlingen in dit artikel van kinderpsychiater Eva Kestens. ‘Het is slim om nu al na te denken over hoe we ons onderwijs kunnen hervormen en ‘lockdown-proof’ maken.’
Ondersteun je schoolteam
Zien in de klas geeft tips voor een Teambijeenkomst met aandacht voor het scherp stellen van de visie, de voorwaarden voor een goede start en het loslaten waar je geen invloed op hebt. Start en eindig de eerste periode de werkdag met een teambijeenkomst. Bespreek de vragen en zorgen. Maar leg ook de nadruk op de dingen die goed liepen en de vreugdevolle momenten.
Eenvoudige vragenlijsten helpen je om zorg toe te voegen bij jonge kinderen
De vragenlijsten zijn bruikbaar voor kinderen vanaf het 3de leerjaar:
- De vragenlijst van Kees Van Overveld is een korte vragenlijst.
- Ben je bezorgd en wil je meer weten, laat dan ‘‘Hoe gaat het met je’? van ‘Zien in de klas’ invullen. Ga dan in gesprek met de leerling én de ouders. Betrek het zorgteam en eventueel het CLB.
Praktijk voor jeugd-ggz Talenti a Casa ontwikkelde het schitterende corona doe-boek vol handvatten, tips en denk/doe-opdrachten. Het is een aanrader voor kinderen die zich zorgen maken. Aan bod komen onder meer:
- ‘Zorgen, wat zijn dat? En wat kan ik er aan doen?’
- Groeien en bloeien (over helpende gedachten).
- Eerste Hulp Bij Ongelukkig: een pakket met allemaal doe-tips.
- Tips voor ouders: een kind kan er samen met bvb. de zorgleerkracht of met één van de ouders mee aan de slag.
- Activiteiten voor klasleerkrachten die ze met alle leerlingen kunnen doen.
Emoties bespreken in verschillende talen, handige kaarten
Deze emotiekkaarten van LOWAN ondersteunen gezinnen met een andere thuistaal.
Pubers en adolescenten in jouw klas? Zo geef je ruimte aan emoties.
Geef creatief ruimte aan emoties
Culltuurkuur geeft je tips om in de lessen creatief aan de slag te gaan. Bekijk deze tips van experten en direct inzetbare werkvormen van Cultuurkuur, zowel voor eind basis als secundair.
Deel ervaringen
In deze blog ‘ DE 5 VRAGEN’ antwoorden leerlingen basis en secundair op vijf vragen over geluk, onderwijs, lezen, leven en onvergetelijke momenten. Laat leerlingen kiezen welke inzending hen aanspreekt. Laat ze met elkaar delen of zelf een gelijkaardig iets maken. Vooral het delen schept band.
Reacties