LetOp! februari 2022

Executieve functies samen ontdekken

Kies uit volgende filmpjes wat het best past bij jouw doelgroep of je kind.

Doelgroep kleuters
Klasse deelt tips en informatie over EF bij kleuters. Lees en bekijk concrete voorbeelden uit de klas van juf Jelke. Leer hoe je kinderen in kwetsbare situaties extra kunt helpen. Oefen bijvoorbeeld aandacht richten en instructies uitvoeren. Warme aandacht en duidelijke verwachtingen doen elk kind groeien. 

Doelgroep 8-11 jaar
In elke functie zien we Jorrit en Marije op wereldreis vertrekken. In praktische situaties ontdekken kinderen wat je nodig hebt om zo’n reis voor te bereiden. Het verhaal spreekt aan.

Doelgroep 10-15 jaar
Kijk met de hele klas of thuis naar “De executieve functies uitgelegd”. “Herken je dit bij jezelf?” is de startvraag per functie. Kinderen scoren zichzelf over de functie met ++ of +/- of –. Geef tips, stuur bij, zoek voorbeelden en leer kinderen zichzelf beter kennen. Doe hetzelfde met  “Uitleg executieve functies voor kinderen”.

Kinderen met autisme
Een kind met autisme? Bekijk Autisme, wat wordt daarmee bedoeld?. Bespreek aan de hand van de concrete voorbeelden herkenbare situaties thuis. Hoe pak je een winkelbezoek aan? Hoe geraak je ‘s morgens op tijd op school? Kies tips die bij je kind passen. Neem een screenshot en hang de tips uit op de plaats waar je ze kan toepassen.

Een IQ van 145 maar hij kan zijn kamer niet opruimen? Doelgroep 13-18 jaar
Een heel boeiend en herkenbaar verhaal in  “IQ van 145 maar hij kan zijn kamer nog niet opruimen – Hoe kan dat?”. We bekeken dit met een hele klas en hadden veel plezier in de herkenbaarheid. Het bracht het denken over zichzelf, over uitstelgedrag en over moeite met plannen en ordenen als thema in de groep.

Executieve functies toepassen in de Franse les Schakel alle zintuigen in!

Twee meisjes met dyslexie hebben een Franse tekst geleerd met tekeningen. Ze hebben veel herhaald. We merken in dit filmpje een enorme fierheid terwijl ze de tekst opzeggen. In de klas hebben ze tekeningen moeten/mogen maken – hun ‘fiche’. Samen met de andere leerlingen hebben ze de tekst leren lezen, begrijpen en uitspreken. Nu kennen ze hem uit het hoofd. Kinderen met een falend werkgeheugen of een zwak geheugen kunnen zo ook WO leren. 
Geef elk kind de kans de leerstof op te pikken. Bied de tekst aan en laat kinderen op verschillende manieren de tekst verwerken. 

Bekijk hoe kinderen met dyslexie eenvoudiger een tekst onthouden met behulp van zelfgemaakte tekeningen.

Gratis project GEEF AF voor leerlingen met een laptop in de klas
Digitale vaardigheden stap voor stap

Een kind met laptop in de klas? Hoe bezorg je digitaal documenten? Hulp nodig bij het aanleren van digitale vaardigheden? Maak kennis met ons project GEEF AF!

Eureka Die-‘s-lekti-kus wil leerlingen en leerkrachten computervaardig maken en online leren delen op een kindvriendelijke manier.
We leren je welke vaardigheden essentieel zijn. Je kan meteen aan de slag met CleverKids om gemakkelijk digitaal documenten te delen. Ook kinderen sturen snel ingevulde toetsen of taken terug via CleverKids.

Leer vlot documenten opslaan in Word met deze fiche. Zo bezorgt je leerling vlot zijn ingevulde toetsen terug. Tijdens het project krijg je toegang tot meer leermiddelen.

Zorg jij er ook voor dat je kind de computer écht als hulpmiddel kan gebruiken?
Schrijf je dan nu in voor het gratis project GEEF AF!

 Studeren, een lief vinden en samenwerken
Tips voor jongeren met autisme

KABAS laat kiezen uit vele situaties die jongeren met autisme zullen meemaken. De website biedt een tool waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Als een situatie niet loopt, zet je een stap vooruit door samen het onderwerp en de tips te exploreren. Jongeren met ASS kunnen moeilijk kiezen en beslissen. Je bespreekt samen welke drie stappen een start zijn om het probleem aan te pakken.

Begrijpend lezen stimuleren via Schooltv/Beeldbank, deel 3
Zet alle executieve functies samen aan het werk

Om begrijpend te kunnen lezen moeten kinderen bijna elke executieve functie benutten. Aandacht, doorzettingsvermogen en werkgeheugen zijn, onder andere, essentieel.
In dit document vind je opnieuw een uitgewerkt thema om taal en WO te combineren via Schooltv/Beeldbank.

Door Beeldbank te gebruiken, bied je de tekst op verschillende manieren aan. Je stimuleert de kennisopbouw in WO en werkt expliciet aan talige vaardigheden zoals woordenschat, spelling en taalbeschouwing.

Related Articles

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *