LetOp! juni 2022

 ASS bij meisjes
De noodzaak van een vroege diagnose

Autisme bij meisjes blijft nog te vaak onder de radar. Ze kunnen het beter camoufleren. De diagnose krijgen ze laat of niet te horen.
De scriptie van Lien Van Hoydonck leidde tot een infoboekje over autisme bij meisjes. Met haar onderzoek vraagt ze meer aandacht voor de diagnose. Ze geeft tips voor aanpak en erkenning. Het infoboekje vind je terug vanaf p. 153

Enquête redelijke aanpassingen bij examens
Wat mag en moet op jouw school?

ADIBoeken en/of LeesVoor! Dit jaar gebruiken meer dan 35 000 leerlingen deze tools in de klas en thuis. 
Mogen de leerlingen redelijke aanpassingen zoals voorleesbare pdf’s, spellingcontrole … gebruiken bij examens? Mogen ze werken op hun eigen computer? Hoe delen leerkrachten documenten en hoe halen ze toetsen of taken op? 
Werk mee aan onze enquête. Jouw ideeën geven mee vorm en inhoud bij aanbevelingen voor de overheid.Onze vragenlijst duurt 3 à 4 minuten.
Er is een aparte enquête voor lagersecundair en buitengewoon onderwijs.

 Tips in WORD: taal oefenen met actuele hulpmiddelen | Meteen inzetbaar door leerling én leerkracht

WORD biedt heel wat handige en nieuwe mogelijkheden. Bruikbaar voor iedereen. Noodzakelijk voor leerlingen met schrijf- en/of spellingproblemen. Train als ouder of ondersteuner het kind in het basisonderwijs vroegtijdig als de computer in de klas nodig is. Zet in op tijdswinst. Leer leerlingen van het secundair nog vaardiger te zijn met WORD. Bijna alle tips kan je ook gebruiken in PowerPoint. Deel tips in je les en oefen samen. Gebruik de handige tools als student in het hoger onderwijs. Zet in op zelfstandigheid. 

  • Gebruik de insluitende lezer in elke taal. Verbeter je Nederlands, Frans, Engels of oefen een andere vreemde taal. Pas de vorm aan: breed uit elkaar, in lettergrepen, smallere kolommen …
  • Lees een tekst of zin luidop voor, kijk wat WORD schrijft, verbeter je lezen, leer uit je fouten. Bruikbaar op jonge leeftijd.
  • Doe hetzelfde maar nu in de vreemde taal. Je merkt meteen of je uitspraak goed genoeg is. 
  • Dicteer je antwoord en laat schrijven. Bruikbaar voor leerlingen met dyspraxie en trage typsnelheid. Zo krijg je er ook bij W.O. een schrijftolk bij. 
  • Ken je een woord niet? Begrijp je een vraag niet voldoende? Zoek de hele zin op via Google afbeeldingen. Je krijgt een idee wat het zou betekenen.
  • Schrijf je werkwoordsfouten? Schakel de typvoorspeller in. Die kan je ook breder gebruiken en is ook nuttig bij een vreemde taal.
  • Met grammaticacontrole (te vinden onder Instellingen) kan je werkwoordfouten laten aanduiden. Bijzonder nuttig in het Frans waar grammaticale spelling veel aandacht vraagt.

Deel de handleiding voor WORD met handige tips voor elke ouder, elke leerling met dyslexie, elke ondersteuner. Met dank aan Jolien Schauwaers, eindstudente logo.

ADIBib-attest, ook voor OKAN

Wie kan ADIBoeken en gratis voorleessoftware gebruiken? In principe leerlingen met een beperking in de schriftelijke communicatie. Heeft je kind of leerling geen attest dyslexie of dyspraxie? Vraag dan aan de school om via het CLB het ADIBib-attest in orde te brengen. Alle info vind je op ADIBib-attest.
Een anderstalige leerling heeft nood aan redelijke aanpassingen voor het Nederlands. De school kan bevestigen dat er een nood is aan de redelijke aanpassing.

Combineer de computer met onze tips over WORD en PPT. Stimuleer anderstalige nieuwkomers en OKAN-leerlingen om volop gebruik te maken van de kracht van de computer in het leerproces. 

Gratis project GEEF AF! 

Eureka Die-‘s-lekti-kus maakt ADIBib-leerlingen digitaal vaardiger. Hoe deel je documenten met een jong kind? Hoe zet je WORD-tools eenvoudig in? GEEF AF ondersteunt gratis de digitale vaardigheden van jonge leerlingen met lees- en/of schrijfproblemen. Schrijf je kind in en je krijgt het hele schooljaar ondersteuning en nieuwsbrieven. CleverKids laat jonge leerlingen toe gemakkelijk digitaal te delen.
Open de link www.eurekaleuven.be/geef-af en leer meer over hoe je kan studeren met de computer.

Vakantiecursus in augustus, sterke start in september

Heeft je kind een boost nodig? De Eureka-vakantiecursus geeft kinderen de kans om én zelfvertrouwen te ontwikkelen én een goede start te nemen in september. 
Hier een getuigenis van een enthousiaste mama:
“In de paasvakantie volgde D. een vakantiecursus. Vandaag hadden we op school zorgoverleg. Blijkbaar was de meester voor de paasvakantie aan het denken dat het misschien zinvol was om D. te laten dubbelen, maar na de paasvakantie had ze een grote sprong gemaakt en zag de meester een enorm verschil.”
Schrijf in via https://vakantiecursus.eurekaleuven.be.

Bouw mee aan Eureka 2030
Word jij onze ambassadeur?

Je kent Eureka van de nieuwsbrieven en ADIBib. We zetten ons dagelijks in om kinderen en jongeren met bijzondere leernoden een krachtige toekomst te geven. We willen ons team graag uitbreiden en onze toekomst verder uitbouwen. Eureka zoekt mensen die gedreven zijn om kinderen een sterke toekomst te geven. Verschillende talenten zijn hiervoor nodig.
Belangrijk is impact te willen hebben en dit in overleg met het team te doen. We bieden intensieve inservicetraining. Een onderwijsdiploma is niet noodzakelijk. 
Deel onze vacatures met je netwerk. Sollicitaties zijn welkom via sollicitaties@eurekaleuven.be. Stuur je cv mee, een motivatiebrief en een korte PowerPoint waarin je jezelf voorstelt. 

Related Articles

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *