LetOp! februari 2020

Kinderen met moeilijk gedrag in de klas

Explosief gedrag in de klas, wat kan je doen?

Gedragspecialist Anton Horeweg kadert in dit artikel explosief of moeilijk gedrag op school. Hij verwijst naar 5 mogelijke domeinen van waaruit je greep kan krijgen op dit gedrag (Greene en Ablon (2007):

  • Gebrekkige executieve vaardigheden
  • Taalverwerkingsproblemen
  • Vaardigheden op het gebied van emotieregulering
  • Vaardigheden op het gebied van cognitieve flexibiliteit
  • Sociale vaardigheden

Van dezelfde auteur:

Omgaan met druk en ongeconcentreerd gedrag – voor ouders en leerkrachten

In een VLOG-serie geven wetenschappers van Academische Werkplaats ADHD en druk gedrag antwoord op vragen die bij ouders, kinderen en leerkrachten leven.

In deze vlog legt Anouck Staff (Vrije Universiteit Amsterdam) uit welke technieken leerkrachten kunnen inzetten in de klas om structuur te bieden en om gewenst gedrag te versterken.

Zoveel woedebuien! Voorkomen en aanpakken

Rian Meddens, Orthopedagoog legt in dit artikel uit waar woedeaanvallen vandaan komen en hoe je ze kan voorkomen. Hierdoor zal je je kind beter begrijpen. Ook krijg je handvatten hoe je ermee kunt omgaan, zodat de woedebuien minder heftig worden of zelfs helemaal afnemen.

In het nieuws

Bevindingen M-decreet in Vlaams Parlement

Bijna alle scholen doen inspanningen in de brede basiszorg. Dit zijn de meest aangehaalde verbeteringen in de basisscholen:
1° Oog hebben voor structuur
2° Leerlingen meer tijd geven
3° Differentiëren in oefeningen en toetsen
4° Gedifferentieerd evalueren
Deze basiszorg komt op die manier heel wat beter tegemoet aan de noden van leerlingen met bijzondere leernoden. ADIBoeken en LeesVoor zorgen ervoor dat leerlingen in de brede basiszorg extra mogelijkheden krijgen. Momenteel maken meer dan 22 000 leerlingen gebruik van LeesVoor.

Martin is zorgleerkracht in het SASK te Brugge. Hij geeft praktische tips om met een goede structuur in de school LeesVoor en ADIBib te gebruiken. Zijn aandachtspunten: de medeleerlingen informeren en de ouders betrekken.

Bekijk het filmpje hier.

Related Articles

LetOp! juni 2020

Letop thema specials!Een overzicht 2019-2020 Vind hier een handig overzichtsdocument met Letop thema specials van het schooljaar 2019-2020 met volgende thema’s:  Klik hier voor het document…

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *