LetOp! februari 2021

What’s in a name?
EHBO bij leerstoornissen
voor ouders, leerkrachten en zorgondersteuners

Leerstoornissen (her)kennen en aanpakken – handige fiches uit de map Leerzorg

Deze fiches van LetOp geven een handig kort overzicht van de sterktes en de zwaktes bij de verschillende leerstoornissen en problemen. Op de achterzijde staan de do’s en don’ts in een klas. De leerling kan markeren wat hij of zij herkent bij zichzelf en welke do’s helpen. Een boeiende start van een dialoog tussen leerling en begeleider.

  1. ADD: Attention Deficit Disorder
  2. ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  3. Autisme
  4. Dyscalculie
  5. Dyslexie
  6. Dyspraxie
  7. Hoogbegaafdheid
  8. NLD – Non verbal learning disorder

Balans: omdat ontwikkeling niet vanzelf gaat

De Nederlands website van Balans biedt perspectief voor ieder kind. Zij willen ouders, scholen en leerlingen sensibiliseren en op weg helpen bij het omgaan met leerstoornissen en problemen bij het leren. Een handige start kort na een diagnose. Filmpjes voor teamvorming of om met leerlingen van een klas een problematiek te kaderen. Tips en tricks voor de leerlingen zelf en hun ouders.

  1. ADHD
  2. Autisme
  3. DCD
  4. Dyscalculie
  5. Dyslexie
  6. ODD/CD
  7. Hoogbegaafdheid
  8. NLD

Wat is TOS?

Bij een taalontwikkelingsstoornis of TOS blijven leerlingen het moeilijker hebben om goede zinnen te maken. Ook als ze ouder zijn kan de zinsbouw heel zwak zijn. ‘Het paard dan weg is dan.’ Je weet wat iemand bedoelt, maar bij een tienjarig kind roept dit vragen op. Ze vinden nieuwe woorden onthouden vaak heel moeilijk. Ze kunnen veel meer tijd nodig hebben om een talige boodschap te begrijpen en te antwoorden op jouw vraag. 
Informeer je op deze website.

Hoe stimuleer je snelle kleuters?

In de online brochure‘Slim Kleuteren’ kun je met handige checklisten met creatieve ideeën snelle kleuters herkennen en extra stimuleren.

Dyspraxie of DCD, adviezen

DCD of dyspraxie: Wat met orde? Kan hij niet leesbaarder schrijven? Onhandig of vooral ongemotiveerd?

Deze gratis online presentatie informeert over de moeilijkheden die kinderen met DCD thuis, op school en in hun vrije tijd tegenkomen. De adviezen helpen zowel ouders, als leerkrachten.
De presentatie werd vertaald in samenwerking met het DCD Netwerk Nederland.

Leertools

De leerkuil (James Nottingham)

Loop je vast in het leren? Je leert pas iets wanneer je uit zo’n leerkuil krabbelt. Deze poster geeft ideeën en hulpmiddelen om te kiezen wat je nodig hebt. Handig om bij het coachen van leerlingen en voor studenten om stil te staan bij het leerproces. Download de ingevulde poster van Talentenlab hier.

Leerkuil

Hoe ondersteun je leerlingen met ADD en ADHD met extra structuur bij het schoolse leren?

Hoofdstuk 5 Structuurgroepen
6 activiteiten in een stappenplan om week na week leerlingen zicht en inzicht te geven in hun eigen sterktes en zwaktes. Ze leren zichzelf beter kennen. Ze gaan samen aan de slag om orde op zaken te krijgen en beter te plannen. Nuttig voor thuis en op school.

Volg het stappenplan uit de map Leerzorg hier.

Related Articles

LetOp! juni 2020

Letop thema specials!Een overzicht 2019-2020 Vind hier een handig overzichtsdocument met Letop thema specials van het schooljaar 2019-2020 met volgende thema’s:  Klik hier voor het document…

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *