LetOp! Oktober 2023


LetOp! Redelijke aanpassingen oktober 2023


  • Prijs voor de opvoeding 2023 gaat naar Anny Cooreman
  • Zet Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in hun talent!
  • Leerstoornissen: praat erover met wormpje in de knoop! 
  • Differentiëren en aanpassen. Is het die moeite allemaal waard? 
  • Logopedist Linsey coacht de leerkracht om te starten met ADIBib en LeesVoor!

Prijs voor de opvoeding 2023 gaat naar Anny Cooreman


Voor haar pioniersrol in de aanpak van leerstoornissen, wint Anny Cooreman de zevende editie Grote Prijs voor Opvoeding Filson Steers Mariman van de Koning Boudewijnstichting. Met expertisecentrum Eureka maakt zij al 40 jaar het verschil voor heel wat kinderen en jongeren. De expertenjury van de Prijs Filson Steers Mariman looft Anny voor haar innoverende aanpak rond gelijke onderwijskansen en het delen van kennis en methodieken in het onderwijs op een toegankelijke manier. 

Het project Eureka ADIBib bijvoorbeeld biedt gratis hulpmiddelen rond dyslexie voor meer dan 38.000 leerlingen. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking op 22 november 2023 wordt eveneens een studiedag en een kinderparlement over redelijke aanpassingen georganiseerd. Lees het juryverslag


Leerstoornissen: praat erover met Wormpje in de knoop!


Wormpje aan de schoolpoort

School? Niet leuk… Het opstaan gaat heel traag, treuzelen bij het ontbijt. Hoe dichter de schoolpoort komt, hoe groter de spanning. Wormpje wil echt niet naar school. 

Herkenbaar? 

Hoe zou jij je voelen?

Wormpje maakt zijn huiswerk

Spanningen thuis over het huiswerk… 

Vader en moeder hebben een andere mening. 

Wormpje voelt zich schuldig en machteloos. 

Hoe zou jij je voelen? 

Het is belangrijk om te erkennen dat leerstoornissen niet alleen leerproblemen met zich meebrengen, maar ook emotionele en sociale uitdagingen. Stress, angst en een scala aan gevoelens zorgen er vaak voor dat het functioneren binnen de klas heel moeizaam verloopt. Het bespreekbaar maken van leermoeilijkheden en de gevoelens die ze met zich meebrengen, kan bijdragen aan een doeltreffende ondersteuning van leerlingen.

In de klassen van Eureka onderwijs gaan we vaak aan de slag met de gevoelskaarten ontwikkeld door Eva Maassen, oud-leerling van Eureka, die weet hoe het is om te leven met een leerstoornis. Aan de hand van prachtige tekeningen brengt ze typische en herkenbare situaties in beeld. Soms is het voor kinderen gemakkelijker om aan de hand van een tekening te vertellen hoe ze zich voelen, dan via woorden. Hoe voel jij bij deze tekeningen?

De kaarten zijn zowel individueel als in groepsverband inzetbaar. Ook voor (groot)ouders thuis blijken ze een goede tool.

Meer info: Gevoelskaarten: leerstoornissen bespreekbaar maken

Wormpje krijgt zijn toets terug

Wormpje had er echt veel voor geoefend. Toch durft hij niet te kijken naar de punten. 

Wat zullen anderen denken? 

Wat zal de leerkracht zeggen? 

Hoe zou jij je voelen?


Is je kind tussen die 10 en 16 jaar?
Maakt je kind gebruik van redelijke aanpassingen?
Kom samen met je kind op 22 november naar Tour&Taxis en stem mee in het
kinderparlement redelijke aanpassingen.


Differentiëren en aanpassen. Is het die moeite allemaal waard?


Inzetten op redelijke aanpassingen in het onderwijs is een investering die in eerste instantie geld, energie en tijd kosten. Een kind aan de slag zetten met een laptop of rekenmachine gaat niet vanzelf. Het vraagt dus een inspanning om op te starten. Maar staan we er ook voldoende bij stil dat het een veelvoud oplevert voor de leerling, de school, de ouders, de overheid, de bedrijven en de samenleving?

Een veelvoud? Inderdaad, want hoeveel tijd, energie en geld zou het ons allen kosten als we een redelijke aanpassing niet toestaan in de klas?

Misschien moeten we ernaast zitten als leerkracht?
Misschien moet de logopedist eindeloos herhalen na de schooluren?
Hoeveel werk vraagt dit voor een zorgleerkracht? Voor het CLB?
Welke impact heeft het voor een leerkracht wanneer blijkt dat een leerling een enorme leerachterstand heeft opgelopen in de vorige school?
Misschien moet een leerling daardoor een jaar overzitten? 
Wat zou de kost hiervan zijn voor de gezinnen en de samenleving?

Soms schakelt een ouder over naar een halftijdse baan om meer ondersteuning te bieden aan hun kind.
Misschien valt een leerling vervroegd uit het onderwijs
Zouden er leerlingen daardoor onder hun niveau afstuderen?
Wat zou de maatschappelijke kost zijn voor bedrijven die op die manier talenten mislopen?

Hoeveel kopzorgen ervaart een leerling wanneer hij/zij voortdurend faalt doordat het gebruik van een hulpmiddel niet is toegestaan?
Zouden omwille daarvan soms psychologen ingeschakeld worden?
Hoeveel spanning levert dit thuis op?
Hoeveel discussies tussen ouders en school?

Neen, investeren in redelijke aanpassingen is geen kost voor ons onderwijs. Het is een investering die ons ontzettend veel kan opbrengen. Zoveel dat we het nauwelijks in cijfers kunnen berekenen.  

Misschien zijn redelijke aanpassingen eerder een zeer goede investering met een enorme Return on Investment voor onze samenleving.

Wanneer we dus in discussies terecht komen voor het al dan niet toestaan van een redelijke aanpassing, laat ons dan ook stilstaan bij de mogelijke maatschappelijke kost. 


Logopedist Linsey coacht de leerkracht om te starten met ADIBib en LeesVoor!


Linsey Van Brusselen is logopedist en merkt dat niet alle leerkrachten openstaan voor het implementeren van redelijke aanpassingen in de klas. Maar gaandeweg, stap voor stap, weet ze de leerkrachten te overtuigen en uiteindelijk enthousiast te maken. Uiteindelijk blijken de redelijke aanpassingen niet alleen een meerwaarde te hebben voor de leerling, maar ook voor de leerkracht.
Lees meer.

Related Articles

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *