LetOp! mei 2020 | Rekenen
Instructievideo’s: hoe ermee aan de slag gaan en zo meer effect bereiken?
Elke leerkracht heeft video’s gedeeld. Het is een krachtige manier om via een filmpje een rekentechniek te laten zien of wiskunde uit te leggen. Kijken naar een instructie vraagt echter een heel andere houding dan kijken naar een YouTubefilmpje dat je leuk vindt.
Welke houding als je naar een leervideo kijkt of moet kijken?
1. Hoe zit je best?
Liggend in de zetel of op je bed brengt je niet in leermodus. Je zal kijken maar weinig onthouden.
2. Welk materiaal gebruik je?
Neem een wisbord of een leeg blad. Schrijf zaken op die je wil onthouden. Teken na. Maak zelf ook de oefening.
3. Hoeveel keer kijk je?
Meer dan één keer. Een keertje om te horen waarover het gaat, een keertje om er iets van te leren, een keer om het beter te begrijpen, een keer om snel te herhalen, …
4. Waar bewaar je de instructiefilms?
Bewaar ze in een document met een titel, alle video’s samen. Bewaar ze zodat je er nog een keer naar kijkt. Gebruik de video’s als leerinstrument.
Hoe stimuleer je actief luisteren/participeren tijdens video’s?
1. Luister en kijk, 2 keer.
2. Kijk en zeg mee, 2 keer.
3. Doe de video na met materiaal.
4. Pauzeer bij de start van een oefening die je al gezien hebt. Noteer de oefening zelf. Check je oplossing. Leer uit je fouten.
5. Zet de video regelmatig op pauze. Voorspel of vertel wat je zal horen en check meteen.
6. Zet het geluid af, kijk en speel commentator.
7. Luister zonder beeld. Doe je ogen dicht en stel je voor wat er te zien is.
8. Speel de leerkracht en leg uit aan publiek. Doe de video na.
Aanbevelingen van Hattie bij leren op afstand
John Hattie, gerenommeerd onderwijswetenschapper, zegt dat een wekenlange sluiting van scholen zelfs een positief gevolg kan hebben doordat docenten zich concentreren op ‘wat moet worden geleerd’ in plaats van heel het curriculum te doorlopen. Cruciaal is wel dat leraren er snel bij zijn om tekorten te diagnosticeren en aan te pakken. Volgens hem stijgt het leereffect als leerlingen gevraagd wordt iets te oefenen wat ze op school (of via digitale live lessen) al hebben geleerd. Het leereffect daalt als hen wordt gevraagd om zelf of met hulp van de ouders nieuwe leerstof te verwerken. Bij het huidige thuisonderwijs blijkt de meest bepalende factor de mate waarin ouders beschikken over ‘leerkrachtvaardigheden’ (uitleggen, begeleiden, feedback geven etc). De negatieve effecten op het leren nemen toe voor vakken waarin de ouder waarschijnlijk het minst bekwaam is, zoals wiskunde, wetenschap en geschiedenis. Hij stelt dat we ons dubbel zorgen moeten maken over de leerlingen waarvan de ouders niet in staat zijn ondersteuning te bieden en leerlingen die net gespecialiseerde instructie (omwille van een leer- of ontwikkelingsstoornis bvb.) nodig hebben. Lees al zijn bevindingen in ‘Wat kunnen we over onderwijs in deze Corona tijd leren van onderwijsonderzoeker John Hattie?”, de samenvatting die onze redactrice Els voor jullie schreef op basis van drie artikels.
Zet de expertise van Eureka in
Het Eureka-team zet zich actief in om jullie beter te ondersteunen.
Bekijk hieronder enkele van onze video’s. Ze staan steeds voor je klaar en bieden je al een eerste houvast.
Lesvideo’s: langere video’s die inzicht geven in een bepaald rekenonderdeel
Instructievideo’s: +/- 1 minuut per film, één techniek bv. optellen met brug, cijferend aftrekken, …
We hebben al onze YouTube-video’s rekenen verzameld in één document.
We actualiseren dit document. Op www.eurekaleuven.be vind je de meest actuele lijst.
Zoek je een bepaald onderwerp? Klik op jouw keuze::
plusbrug – tafels – cijferen plus – cijferen min – cijferen maal – cijferend delen – rekenen met breuken – rekenen met getalkaarten – hoe werk je met een geodriehoek – hoe bereken je een oppervlakte – cirkelrekenen – hoe werkt geogebra – omzettingen – Les met Lucas
Secundair onderwijs: online wiskunde begrijpen en oefenen
Altijd gratis
Math4All – verkennen, inoefenen, toetsen
Math4All heeft een recent vernieuwd aanbod voor het wiskunde-onderwijs in Nederland en voor verschillende niveaus tot de eindklassen. Je kan ook heel wat gebruiken met Vlaamse leerlingen. Elk onderwerp heeft een uitgebreid lesaanbod. Eerst theorie en de link met de werkelijkheid. Dan een uitgewerkt pakket met oefeningen, een test en de oplossingen. .
WiskundeAcademy toegankelijke uitlegvideo’s
WiskundeAcademy biedt gratis instructievideo’s over wiskunde. Een breed aanbod van YouTube-video’s, vlot te navigeren via de website.
Tijdelijk/beperkt gratis
WeZooz Academy – online studiehulp
WeZooz Academy biedt op combinatie van korte lesvideo’s, oefeningen, handige tips & tricks en toetsen. Er is een aanbod 1e graad A én B, tweede graad en derde graad. Je kan leertrajecten aanmaken.
Snapput – uitlegvideo’s en toetsen
Snapput stelt alle video’s gratis beschikbaar via hun website. Ervaren docenten maakten de video’s. Leuk detail: Stein Bongers, de CEO, is 17 jaar.
Reacties