LetOp! december 2021
Ga in positieve verbinding met die drukke leerling
ADHD-toolkit
Als een leerling telkens weer druk is in de klas, is het soms moeilijk positief te blijven. Toch is het belangrijk dat te blijven proberen.
Marina Danckaerts zegt hierover: “Een enthousiaste en positieve benadering op school is onontbeerlijk voor leerlingen met ADHD. Kinderen met ADHD luisteren minder goed, letten niet zo goed op in de klas, zijn slordig en vergeten boeken en taken, zijn impulsief in hun reactie en houden daarbij niet altijd rekening met de klasgroep of de gemaakte afspraken.”
Net die dingen verstoren het lesverloop.
Besef als leerkracht dat het kind moeite heeft met het gedrag dat je wenst. Kijk naar de talenten en inzet. Beluister je toon als je over dit kind met collega’s praat. Klinkt er een zoeken naar verbinding in wat je vertelt? Let bij collega’s op woorden als ‘dom’, ‘koppig’ of ‘niets mee aan te vangen’. Zoek samen met ouders en collega’s naar een ondersteunende aanpak.
Wees mild. Elk lesuur dat je met een propere lei begint, vraagt energie. Vergeef het jezelf en de leerling als het misloopt.
Deze en andere zinvolle tips vind je in de ADHD toolkit.
Tips voor ouders om meer leuke momenten te beleven met je kind met ADHD
Langere kerstvakantie of quarantaine … Er komen heel wat dagen met minder structuur aan.
Laat structuur nu net zijn wat je kind met ADHD nodig heeft.
Probeer vragen te stellen als “Wil je deze voormiddag of deze namiddag met mij naar de winkel?” in plaats van open keuzes te laten zoals “Wat wil je vandaag doen?”.
Op Zorgpad ADHD vind je heel wat ideeën en adviezen.
Pik er alvast eens één uit om de komende weken in jouw gezin te proberen.
ADHD in het hoger onderwijs
ADHD gaat niet weg als je ouder wordt.
Ook als je verder gaat studeren, zal ADHD een impact blijven hebben op je studies.
Herken jij jezelf in één van deze groepen?
In dit artikel vind je terug welke redelijke aanpassingen ook in het hoger onderwijs moeten voorzien worden.
Bespreek deze tabel samen met je studentenbegeleider. Ga écht in gesprek. Verduidelijk waarmee jij moeite ondervindt, en wat je kan helpen om je studies tot een goed einde te brengen.
Ga ook het gesprek aan over hoe flexibiliteit en diversiteit een meerwaarde zijn voor elke student!
Schrijf je in voor het gratis project GeefAf!
Eenvoudig documenten delen en computervaardigheden verbeteren
Via het gratis project GeefAf!, gesponsord door een sociale partner, wil Eureka Die-‘s-lekti-kus leerlingen kindvriendelijk online leren delen en studeren.
Neem net als heel wat andere logopedisten, scholen en ouders deel aan GeefAf! en maak kinderen computervaardiger. Je krijgt gratis toegang tot CleverKids.
Met GeefAf! krijg je de komende maanden tips en oefeningen om succesvol de computer in te zetten. Tijd maken voor basisvaardigheden in Word en PowerPoint maakt het verschil.
Leer je kind hoe het zichzelf kan overhoren via de computer, hoe het slim kan studeren en hoe je snel een korte instructie opneemt voor de hele klas.
Zorg jij er ook voor dat je kind de computer écht als hulpmiddel kan gebruiken? Schrijf je dan nu in!
Begrijpend lezen, deel 2. SchoolTV inzetten stimuleert leerlingen in taal en WO
Tine Camps werkte een jaar als gedetacheerde in de Eurekaklassen over het thema begrijpend lezen bij leerlingen met talige uitdagingen.
Door middel van schooltv.nl stellen we het begrijpend omgaan met info als doel voorop. In de vorige nieuwsbrief kreeg je een eerste beeld van Tines ervaringen. In dit document vind je opnieuw enkele uitgewerkte thema’s voor de onder- en bovenbouw basisonderwijs.
Je stimuleert de kennisopbouw in WO en werkt expliciet aan talige vaardigheden zoals woordenschat, spelling en taalbeschouwing.
Reacties