LetOp! april 2021 | Begrijpend lezen

Begrijpend lezen. Hoe ondersteun je als team een aanpak met maximaal effect?

Begrijpend lezen is bijzonder uitdagend voor leerlingen met TOS of taalstoornissen. Hun woordenschat is klein. Ze hebben vaak moeite het het begrijpen. Na een tijdje weten ze niet meer wat ze hebben gelezen, het blijft niet hangen. Lees verder in TOS of dyslexie….. Begrijpend lezen hoe doe je dat…?

Verdiep je in de expertise van Dr. Kees Vernooy, Lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs. Download de ppt Wat vraagt begrijpend lezen en wat werkt op de werkvloer?

Maak gebruik van de tips in het Protocol Lezen en Spellen van het VCLB Waas en Dender. Je vindt er talrijke links en verdiepingsdocumenten.

Anneke Smits (Windesheim) pleit voor het werken met boeken, gekoppeld aan thema’s uit de zaakvakken om begrijpend lezen te stimuleren. Dagelijks lezen in een aantrekkelijk vrije keuze boek noemt ze essentieel voor de opbouw van kennis en begrijpend lezen. Ze geeft voor elk van deze werkvormen tal van handige tips en criteria. Lees de blog van Anneke Smits.

Begrijpend luisteren voor kleuters

Begrijpend luisteren is noodzakelijk om te komen tot begrijpend lezen. Geef kleuters een voorsprong in de klas en thuis. Denk als volwassene hardop, laat horen hoe je dit doet. Je bent een krachtig model. Voorzie voor kleuters met een beperkt taalaanbod thuis extra voorleessessies. Bekijk en onderzoek verder hoe je begrijpend luisteren aanpakt via de vragenkaart en de filmpjes met voorbeelden. Ook heel wat filmpjes op www.schooltv.nl zijn geschikt om met kleuters te werken aan woordenschat en taalvaardigheid.

Praktisch aan de slag met leerlingen
van 6 tot 14 jaar

Je kan online begrijpend lezen en woordenschat laten oefenen op www.leestrainer.nl. Het kind krijgt meteen feedback. De Nederlandse groep is 2 jaar hoger dan het Vlaamse leerjaar. Bovendien is het niveau talig vrij hoog. Een echte aanrader voor thuis en voor hoekenwerk van 1ste tot 6de leerjaar.

Gebruik verrijkt materiaal met woord en tekst en beeld om kennis en woordenschat uit te breiden. Download de fiche om beeldbank op www.schooltv.nl te gebruiken als middel. In Eureka ‘lezen’ zwakke lezers dagelijks een filmpje van 2 à 5 min. op beeldbank.Op die manier verrijken ze kennis. Eénmaal per week vertellen ze wat ze hebben ‘gelezen’ (lees: bekeken)

Bekijk een voorbeeld op YouTube.

Kinderen met TOS en taalzwakke kinderen verrijken hun woordenschat. Ze gaan actief aan het werk met een coach om woorden en zinnen uit het filmpje na te zeggen. Ze maken zelf nieuwe zinnen. Ze tekenen wat ze lezen in de bijhorende tekst en vertellen de tekst dan zelf na.

Vind boeken die aansluiten bij de interesses van de kinderen. Een toffe manier om daarvoor te zorgen is ‘speeddaten’ met boeken. De leerlingen proberen in enkele minuten tijd iemand warm te maken om hetzelfde boek ook te lezen. Na enkele ‘dates’ zie je hoe het taalgebruik van leerlingen groeit als ze over hun boek te praten.

Een andere leuke manier om interessante boeken te vinden is boekenzoeker.beSelecteer op themaleeftijd of zelfs dikte van het boek! Én, je kan zelfs een stukje ‘proefluisteren‘. Klik dan verder door naar de luisterversie in de Luisterpuntbibliotheek.

Het vragenspel van Chambers stimuleert tot vragen stellen aan elkaar. Het gaat over een willekeurig boek. Per twee oefenen de kinderen op een mening vormen, conclusies trekken, samenvatten en een tekst op waarde beoordelen. De handleiding en vier verschillende kaartensets kan je gratis downloaden.

SIHO – Welke ondersteuning voor lezen bij studenten hoger onderwijs?

Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs verzamelde de verschillende mogelijkheden om IT in te zetten bij lezen en schrijven. Zo vind je Book-a-Bookde tegenhanger van ADIBib voor het Hoger OnderwijsRaadpleeg de verschillende mogelijkheden voor lees- en schrijfondersteuning in ondersteunende technologieën.

Docenten kunnen drempels verlagen door gebruik te maken van de Leidraad examens en toetsen.

Related Articles

LetOp! juni 2020

Letop thema specials!Een overzicht 2019-2020 Vind hier een handig overzichtsdocument met Letop thema specials van het schooljaar 2019-2020 met volgende thema’s:  Klik hier voor het document…

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *