Een aanpassing is een maatregel die de beperkende invloed van een onaangepaste omgeving op de participatie van een persoon met een handicap kan neutraliseren.
Een redelijke aanpassing beoogt de inclusie van elke leerling met specifieke onderwijsbehoeften op de meest ruime manier. Een leerkracht, directie of school moet de redelijke aanpassingen die de kans op onderwijs borgen, toestaan en inzetten.

Je kan goede redelijke aanpassingen herkennen aan de hand van de volgende kenmerken:

  • Duurzaam: ook bruikbaar buiten de schoolmuren en hoort bij het volwassen leven.
  • Breed inzetbaar: meermaals bruikbaar in verschillende vakken en leerdomeinen.
  • Doeltreffend: maakt autonomer, meer betrokken en competenter.
  • Kostenrealistisch: heeft een realistische kost in verhouding tot het gebruiksnut voor kind en netwerk.
  • Eenvoudig aan te leren: is met relatieve inspanning inzetbaar.

In de praktijk van een school zijn redelijke aanpassingen concrete maatregelen die leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften ondersteunen om einddoelen te realiseren. Voorbeelden die in belangrijke mate kunnen bijdragen aan de toekomst van leerlingen zijn onder meer voorleessoftware, ADIBoeken, spellingcontrole, digitaal dicteren, onthoudkaarten, een rekenmachine of formularium. Zulke aanpassingen versterken het leerproces. Ze geven leerkrachten tijd en energie voor andere zaken.

Getuigenissen uit een enquête van Eureka ADIBib in 2023

  • “Onze zoon gaat sinds het gebruik van jullie software liever naar de lessen. Hij kan zijn taken zelfstandig afwerken, ik hoef niet meer voor te lezen, ik heb meer tijd – en minder stress – dus: een aangenamere mama in huis.”
  • “Leerkrachten in secundair onderwijs zijn nog niet goed op de hoogte van de software en tegen het gebruik. Nu zijn er nog paar leerkrachten waar mijn zoon zijn voorleessoftware niet mag gebruiken. Zij vinden dat dit niet eerlijk is ten opzichte van de andere leerlingen.”
  • “Nu kunnen we onze leerlingen extra ondersteunen met een minimum aan extra werk voor de klasleerkracht. We zien onze leerlingen werkelijk openbloeien door de mogelijkheden en noodzakelijke ondersteuning die ze krijgen. Jullie geven deze leerlingen alle mogelijkheden om te groeien.”

Het Departement Onderwijs Vlaanderen investeert in projecten die het inzetten van redelijke aanpassingen mogelijk maken. Met de DigiSprong en projecten zoals Eureka ADIBib, kan de computer alvast effectief ingezet worden om het lezen, spellen en schrijven te ondersteunen met redelijke aanpassingen.

Kwaliteitsvol onderwijs voor alle leerlingen, dat werkbaar blijft voor de leraar. Dat is de ambitie van het decreet leersteun en het bijbehorende nieuwe leersteunmodel. Elke leerling moet zich optimaal kunnen ontwikkelen met een maximale leerwinst. (Klasse september 2023).

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *