1. Vlaamse Overheid

Het uitgangsprincipe van de Vlaamse overheid is dat leerlingen in het gewoon onderwijs les volgen als het kan en in het buitengewoon onderwijs als het nodig is. Raadpleeg voor de visie het Horizontaal Integratie- en Gelijke Kansenbeleidsplan 2020 – 2024 , doelstelling 9.[1][ES1] 

2. CLB Centrum voor Leerlingenbegeleiding

Het CLB is een cruciale actor wanneer we het hebben over redelijke aanpassingen. Hun rol in het ondersteunen van kinderen met een beperking is onmisbaar.

Wanneer er een ongerustheid is over de leermogelijkheden van het kind, kan het CLB al ingeschakeld worden om onderzoek te verrichten en door te verwijzen waar nodig om bepaalde diagnoses in kaart te stellen. Een diagnose of een behoeftebepaling kunnen de sleutel zijn, maar zijn geen voorwaarde bij het bepalen en vragen van redelijke aanpassingen. Het CLB kan op vraag van de school en noden van het kind het ADIBib-attest opstellen. Hiermee kan een kind met schriftelijke communicatiemoeilijkheden beroep doen op gratis ADIBoeken en voorleessoftware.

Daarbovenop is het CLB nodig om het IAC-verslag of OV4-verslag op te maken of toegang tot het BuO te voorzien. In dit geval hoeft de leerling bepaalde leerdoelen van het gemeenschappelijk curriculum niet te volgen. Het curriculum wordt aangepast op maat van de leerling. Het verslag kan toegang geven tot het BUO.

Het CLB is dus zeer belangrijk wanneer het aankomt op redelijke aanpassingen en ze zal altijd blijven streven naar gelijkheid en ondersteuning van elk kind.

3. Vlaams mensenrechteninstituut

Het Vlaams mensenrechteninstituut is federaal bevoegd en bestrijdt alle vormen van discriminatie.[2] Ze informeert over rechten en zoekt naar oplossingen in gevallen van discriminatie. Het Vlaams Mensenrechteninstituut verdedigt het recht op redelijke aanpassingen.[3]

https://www.vlaamsmensenrechteninstituut.be

4. Noozo

Vlaamse adviesraad handicap geeft advies aan de Vlaamse regering over onderwerpen die belangrijk zijn in het leven van personen met een handicap.
https://www.noozo.be/nl/

5. VZW ouders voor inclusie

Het steunpunt informeert en ondersteunt ouders van kinderen met een beperking in inclusietrajecten. Je kan bij deze vzw ondersteuning verkrijgen om samen met de school na te denken over welke redelijke aanpassingen jouw kind ondersteunen. https://oudersvoorinclusie.be/redelijke-aanpassingen/

6. Kinderrechtencommissariaat

Het Kinderrechtencommissariaat geeft kinderen en jongeren een stem. Het commissariaat detecteert signalen van kinderen, jongeren, ouders, professionals en andere mensen uit de omgeving van het kind. De organisatie bemiddelt, onderzoekt klachten en adviseert beleidsmakers.

7. Meldpunt bij de ombudsdienst van de overheid:

Meldpunt voor klachten rond discriminatie: https://www.vlaanderen.be/samenleven/sociale-cohesie/discriminatie#meld-discriminatie.


[1] https://www.vlaanderen.be/cjm/sites/default/files/2020-11/5f9272a74f5cfb000c0001ad.pdf

[2] Unia, “Over Unia”, https://www.unia.be/nl/over-unia.

[3] Unia, “Met een handicap naar de school van je keuze: redelijke aanpassingen in het onderwijs”, https://www.unia.be/files/Documenten/Publicaties_docs/1182-UNIA_brochure_EcoleHandicap-NL-AS.pdf


 [ES1]Bron vermelding checken

Reacties

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *