LetOp! april 2020
Voor leerlingen met bijzondere noden blijkt thuisonderwijs vooral ‘LIVE’ zinvol en ondersteunend
A. Desoete en P. Warreyn (UGent) zochten uit hoe ouders en leerlingen het thuisonderwijs ervaren. Ze vergeleken daarbij ‘gewone’ leerlingen en leerlingen met bijzondere leernoden.
Thuisonderwijs is een zware belasting voor de meeste ouders. Veel ouders die op de enquête antwoordden, besteden heel wat tijd en energie aan het ondersteunen bij het leren. De tijd die kinderen met leer- en ontwikkelingsstoornissen aan de schooltaken spenderen, ligt heel wat hoger en veroorzaakt vaak een gevoel van frustratie en demotivatie. Deze ouders voelen zich vaker machteloos of overvraagd dan andere ouders. Laten we met hun tips rekening houden. Pas de taken aan zodat de kans op succes en competentiegevoel, ‘ik kan dit ook!’, toeneemt. Lees hier onze samenvatting of lees het volledige rapport.
Ken je jongeren tussen 10 en 20 die NU nood hebben aan een luisterend oor? Het kan in videochat bij Tejo
TEJO biedt een luisterend oor
In een TEJO-huis kan je in gewone tijden op afspraak en gratis terecht bij therapeuten voor laagdrempelige, kortdurende therapeutische begeleiding. Nu staan ze klaar voor een telefoon, mail of video-gesprek. Kijk hier voor de contactgegevens van een TEJO-huis in je buurt. Wees aandachtig voor kwetsbare jongeren in je omgeving. Verlaag de drempel en help ze om in contact te komen met TEJO.
Voorleessoftware gratis voor elke leerling
Tot juni bieden alle leveranciers van LeesVoor! Vlaanderen gratis voorleessoftware aan.
Alinea Online
Leerlingen kunnen met Alinea online aan de slag met digitale hand- en werkboeken, zelfs naast elkaar. De webapp ondersteunt bij het samenvatten van informatie en het zelf schrijven van teksten. Daarnaast beschikt het over een uitgebreide woordenboekfunctie in het Nederlands, Engels, Duits en Frans en een spraakherkenningsfunctie.
Alinea is gratis beschikbaar tot eind juni.
Je kan de gratis versie aanvragen via de webshop.
SprintPlus webapp
Met SprintPlus.online kan je o.a. je digitale schoolmateriaal laten voorlezen (per woord, regel, zin of pagina) in Nederlands, Frans, Engels en Duits. Je kan bovendien je teksten markeren en op die manier de belangrijkste informatie extra in de verf zetten om te herhalen.
Heb je geen recht op een Leesvoor! Account en wil je graag starten met de webapp, stuur dan een e-mail naar info@sprintplus.be.
Bekijk de instructiefilmpjes voor meer uitleg
TextAid webapp
TextAid is bekend als voorleessoftware, maar biedt ook de mogelijkheid voor leerkrachten om opdrachten, huiswerk, lesstof en toetsen met leerlingen te delen. Leerlingen kunnen gemaakte opdracht of toetsen weer inleveren bij de docent, allemaal op afstand en zonder installatie van software.
TextAid is nu voor iedere Vlaamse school gratis te gebruiken tijdens de corona-crisis. Meer informatie vind je HIER, of mail naar vlaanderen@readspeaker.com. En een uitlegvideo over opdracht uitdelen vind je HIER.
Angst is een extra trigger bij mensen met ASS. Peter Vermeulen zoekt naar een glimlach en knipoog
Peter Vermeulen, expert autisme, geeft op zijn website heel wat tips. Wij vonden inspiratie in volgende tips:
- Beperk de info-momenten en stop met overal nieuws te vergaren
- Zoek activiteiten en contacten die positief zijn
- Bekijk met je kind leuke instructievideo’s bv. wassen van je handen
- Start nog een keertje met yoga of relaxatie. YouTube is een bron van goede instructiefilms en uitnodigende voorbeelden
- Maak anderen gelukkig, stuur leuke kaarten, bak koekjes en zet ze voor je voordeur. Kijk naar de glimlach die je teweegbrengt. Je spiegelneuronen zorgen er dan voor dat je zelf ook gaat glimlachen.
Reacties