LetOp! oktober 2020
Zet in op lezen bij jonge lezertjes
Onze jonge lezers misten het actief oefenen met de juf. Vele ouders en grootouders probeerden het lezen verder te stimuleren. Anneke Smits maakt ons alert op ‘pseudo-dyslexie’, nl kinderen met leesproblemen en leesachterstanden door gebrek aan gerichte training. Zij adviseert om nu niet te overtrainen op leestempo of gewoon het volgen van je taalmethode.
Waarop train je dan zeker wel?
- Letterkennis, onderzoek welke letters nog niet (voldoende) gekend zijn en plan hiervoor extra oefentijd in bv. een goede lezer traint met leeskaartjes een zwakke lezer, elke dag, 4 min na de speeltijd; twee kinderen doorlopen hun letterkaartjes en lezen elk om beurt een letter; markeer op een blad alle letters ‘ie’ of ‘ui’ of …
- Kies korte en leuke boeken en stimuleer het kijken en proberen, eerder dan het echt decoderen en lezen op niveau. Laat dagelijks een boek mee naar huis nemen op eigen niveau of liever er net onder. Varieer in de boeken, leer met plezier een leesboek in de boekentas steken. Het moet niet uit, het moet vooral nieuwsgierigheid en plezier stimuleren.
- Zoek voorleesactiviteiten voor jonge kinderen: bij wie kan een kind voorlezen bv. een jongere broer of zus, samen aan elkaar voorlezen, een kleuter… Kies geschikte korte verhalen met veel prenten. Eén blaadje laten voorlezen en samen erover praten is ook al een leesactiviteit.
Met welke technieken kan je trainen?
- Gebruik technieken als voorlezen-koorlezen.
- Kies een (info)boekje voor de hele klas. Iedereen kijkt mee in het eigen boek. Juf leest voor, vertelt nog eens kort na. Kinderen volgen mee in het eigen boek. Nu en dan lezen ze een heel kort stuk in stilte. Juf vertelt dat deeltje na. Zorg dat het verhaal snel uit is bv. na een drietal leesbeurten. Maak het spannend zodat iedereen wil weten hoe het afloopt. Dit kan je ook thuis doen. Je hebt het meest effect als het kind een eigen leesboek vasthoudt.
- Lees de tips van Anneke Smits, experte in leesonderwijs.
Technieken om de letterkennis te stimuleren, zowel op school als thuis
- Op de website van Juf Bijtje vind je YouTube filmpjes om letters te oefenen. en leuke manier om jonge kinderen te motiveren en enthousiast te krijgen over letters. Je kind ziet en hoort de letter en de film activeert ook woorden.
Online leerlingen helpen. Train goede lezers om zwakke lezers te ondersteunen
Leestrainer voor andere leerjaren
Ook leerlingen in andere leerjaren met een leesachterstand maakten vaak minder vooruitgang. Werk daarom op school- en klasniveau aan het in kaart brengen van de leerlingen die onvoldoende goed lezen om het tempo van de klas te volgen en zet hier sterk op in.
Op Leestrainer (Cito Nederland) vind je verschillende teksten per AVI-niveau. Bij iedere tekst wordt er extra aandacht besteed aan bepaalde letters en letterkoppelingen.
Ralfi lezen
Voor oudere leerlingen die nauwelijks vooruitgang maken is Ralfi lezen een effectieve oefenvorm. Naast het herhaald, ondersteunend lezen van leeftijd adequate teksten staat het leesbegrip centraal. Bekijk het filmpje op Leraar 24.
Peer tutoring
Scholen kunnen goede lezers trainen om zwakke lezers te helpen. Internationaal leesonderzoek toont aan dat peer tutoring zwakke lezers daadwerkelijk helpt betere lezers te worden, o.a. doordat ze graag met een andere leerling samenwerken.
Hun taakgerichte leestijd en leesmotivatie neemt ook toe. Voor de leerkracht komt er tijd vrij om leerlingen die intensieve instructie nodig hebben te ondersteunen. Achtergrond en praktische tips vind je in de boeiende gratis werkmap “Leerlingen helpen andere leerlingen – Peer tutoring: een effectieve methodiek om de leesresultaten en de leesmotivatie te verbeteren” van Expertis. Dr. Kees Vernooy schreef het voorwoord en is eindredacteur.
GRATIS webinar ‘Ik Haat Lezen’
Dyslexie? Ga voor een luisterboek.
In een kort maar krachtig webinar leren Luisterpunt en Eureka ADIBib je deze bijzondere boeken kennen en staan we stil bij hoe je thuis, op school of in de logopedie-praktijk aan de slag kan gaan.
Voor ouders:
- Herbekijk op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=rGodmbVqYB4.
Voor (zorg)leerkrachten en logopedisten
- Herbekijk op YouTube: https://youtu.be/HMORYK04NoE
Reacties