Les Progress
0% Bekeken

Het uitreiken van studiebewijzen behoort tot de autonomie van de onderwijsinstelling. De delibererende klassenraad oordeelt autonoom of een individuele leerling de onderwijsdoelen of eindtermen in voldoende mate heeft bereikt. Wat de inspectie wel doet, is nagaan of de evaluatie van de onderwijsinstelling representatief, valide, transparant, betrouwbaar en breed is.

De vraag naar studiebekrachtiging is belangrijk, omdat dit een integraal deel uitmaakt van het mensenrecht op kwaliteitsvol onderwijs. Het proportionaliteitsprincipe houdt in dat waar een vorm van studiebekrachtiging mogelijk is, die ook moet worden gegeven. Ook voor het IAC-traject is studiebekrachtiging mogelijk mits akkoord van de klassenraad die moet aantonen dat de doelen die de leerling in zijn IAC aangereikt kreeg equivalent zijn aan die van het gemeenschappelijk curriculum.

Compenserende en dispenserende maatregelen mogen niet zo ver gaan dat leerlingen volledig vrijgesteld worden van een vak of van een vakonderdeel. De leraar biedt alternatieven aan die zo gelijkwaardig mogelijke taken/doelstellingen zijn. Men houdt hierbij rekening met de specifieke zorgsituatie van de leerling. Een voorbeeld is vervangende opdrachten fysieke opvoeding voor een leerling in een rolstoel.

Streef met de compenserende maatregelen naar een duidelijk effect bij de leerling en onderzoek vooral het lange termijn doel. Een rekenmachine te allen tijde toestaan kan je eerder dispenserend noemen dan compenserend. De leerling krijgt zo nog weinig kansen om specifieke strategieën in hoofdrekenen aan te leren. Een rekenmachine leren gebruiken om een budget te bepalen en inzicht te krijgen in inkomsten en uitgaven is dan wel stimulerend en verrijkend.

De inspectie verwacht van een onderwijsinstelling dat ze in het kader van haar zorgbeleid nadenkt over wat ze met compenserende maatregelen wil bereiken en dat ze nagaat of de vooropgestelde doelen inderdaad bereikt worden. De inspanningen die de onderwijsinstelling levert, worden weliswaar gewaardeerd door de inspectie, maar krijgen maatschappelijk pas waarde door het effect dat men ermee bereikt.

Laat je inspireren over eerlijk evalueren op https://oudersvoorinclusie.be/flexibele-leerprocessen/.