Les Progress
0% Bekeken

De lessen vragen veel actieve medewerking. Door de specifieke lesmethoden krijgen de leerlingen snel feedback. We geven de leerlingen hierbij een vrije toegang tot compenserende hulpmiddelen. Weten wat je nodig hebt om je einddoel te bereiken is onmisbaar bij een volwaardige maatschappelijke integratie.

Persoonlijkheid en zelfvertrouwen

Omgaan met je leerstoornis, hulpmiddelen inzetten, sociale vaardigheden, doorzetten en volhouden, flexibel oplossingen zoeken en talenten ontplooien. Dit zijn de doelen die gesteld worden voor de persoonlijkheidsontwikkeling van elk kind.

We hebben het doorheen het schooljaar wekelijks met kinderen over: wie ze zijn, wat ze nodig hebben om bij te leren, wat ze leuk en minder leuk vinden… en werken hierrond in de klaspraktijk met kaarten rond kwaliteiten en werkpunten.

“Wat heeft Eureka mij gegeven?” – Zesde leerjaar, juni 2018

Emoties

Om emoties te leren (h)erkennen, te benoemen en om meer inzicht in te krijgen in eigen inzichten en die van anderen, gebruiken we gevoelskaarten. We organiseren dit in klasgroep, kleinere groepen of soms individueel.

Cognitieve ontwikkeling

Studievaardigheden zijn belangrijk voor de verdere studieloopbaan, daarom leggen we ook daar de focus op. Eigen leerstijl ontwikkelen, coöperatief leren, kritische zelfcontrole, doorzetten en volhouden, denken op een hoger niveau en netwerkleren inschakelen zijn vaardigheden die leerlingen verworven zullen hebben na hun tijd bij Eureka.

In heel wat lessen werken we multisensorieel, dit wil zeggen dat we werken met een combinatie van woord, beeld en geluid. Het doel hierbij is om samen op zoek te gaan naar de individuele leer- en denkstijl van een leerling om op die manier de zelfkennis te vergroten. We zien dat het vergroten van deze zelfkennis dikwijls een positief effect heeft op de intrinsieke motivatie om te leren.

Niet-schoolse ontwikkeling

De school heeft een ruime speelplaats en groene zone. Er is een bos waarin kinderen kampen kunnen bouwen, in de bomen klimmen of tot rust komen. Dé lievelingsplek van heel wat leerlingen.

In de klas hebben we leeractiviteiten afgewisseld met veel teamwerk en klasgesprek. Er is ruimte voor knutselen, muziek, kunst en techniek. Lang opletten én daarbij stilzitten is net wat niet past bij onze leerlingen. We hebben daarom ook heel actieve werkvormen.

Sport, sportdagen, wandeluitstappen en week van de sport maken allemaal deel uit van Eureka Onderwijs. Het actieve aspect in onderwijs is van belang voor zowel lichaam als geest. Naast deze sportgerelateerde uitstappen zijn er ook uitstappen volgens de interesses van de leerlingen en leerplandoelstellingen. In het basisonderwijs streven we naar 1 extra-murosactiviteit per maand. Ouders doen zelf ook voorstellen en we zoeken creatieve en interessante activiteiten zoals een bezoek aan een architectenbureau, rolstoelbasket, bezoek aan Imec voor oudere leerlingen, biotoopbezoek, museumbezoek, een film in Kinepolis en workshops op school.